Semesterstängt 2024: Anderstorp Grand Prixgatan 29-32 Anderstorp Stansgatan 1 28-31 Anderstorp Stansgatan 8 29-32 (öppet för utleverans v32) Eskilstuna 29-32 (godsmottagning öppen v32) Forsheda 28-31 Hillerstorp 28-31 Kontakta oss

Hållbara tillsammans

Eventet som blev
början på något

Hållbarhetsutveckling utgör en central roll i varje företagsstrategi idag,
men då begreppet är relativt nytt finns det inte någon färdig karta att
navigera efter inom området. Detta gör att många kämpar med i stort
sett samma typ av frågor, men på olika vis. I detta läge kan man som
företagare välja olika vägar, armbåga sig fram och lämna så många man
kan bakom sig, eller istället sträcka ut en hjälpande hand och se vinsten
i att vi alla går framåt. Vi på Proton Finishing valde det senare. Genom
inspiration och nätverkande ville vi erbjuda en plats av gemenskap.
Detta blev eventet ”Hållbara Tillsammans”, ett event som genomfördes
i sann Proton-anda – Enjoy Succeeding Together!

Jag tror alla som deltog på ett eller annat sätt under eventet kände den nerv som trängde igenom lokalen. Då menar jag inte bara den nerv av nervositet som vi som arrangörer bidrog med inför start, utan en nerv som bottnade i ett behov. Behov av information, vägledning och delaktighet. Helt enkelt, behov av bekräftelse på att man inte sitter ensam i båten mitt i detta stora hållbarhetshav som kan vara så svårnavigerat.

Det var just detta; att du inte är ensam, att vi alla sitter i samma båt och att vi alla kommer båda snabbare och säkrare fram om alla ror åt samma håll. Det var detta behov som gav idén till Hållbara Tillsammans.

Den 19 oktober 2023 genomförde därför Proton Finishing sitt största event hittills.

Hjälpsamhet istället för pekpinnar

Mycket eftertanke gick till att hitta talare som kunde dela med sig av något intressant och konkret från sitt hållbarhetsarbete. Att gå upp på scen och domdera, visa på sin storhet och lägga all kraft på att påtala hur bra man är…det kan även den allra minsta aktör göra. Vi ville ha med de som inte var rädda för att berätta om saker som gått fel, likaväl som att lyfta fram aktiviteter som gått bra. Att de som talar kommer från en plats av hjälpsamhet, inte pekpinnar.

Efter ett antal samtal och diskussioner kring syftet med eventet hade vi till slut de talare vi önskade. Volvo, Scania och MP Bolagen. Det blev en bra mix av röster. De stora dragplåstren som gav ett adrenalinpåslag när de tackade ja, och de mindre men högintressanta och storsatsande. Någon och något för alla.

När inbjudningarna började gå ut satt vi där med oron i magen, tänk om ingen vill komma? Tänk om det bara är vi som tycker detta är en bra idé? Tänk om….

Återkopplingen kom snabbt, 13 personer hade anmält sig 3 timmar efter utskick. 18, 26, 32…antalet anmälningar rullade in och efter ett tag var vi uppe i de antal vi hoppats på.

Brukar inte tacka ja till event

”Helt rätt i tiden”, ”brukar inte tacka ja till event men detta ser jag fram emot”, ”kan jag få ta med mig en kollega?” var några av meddelandena vi fick in. Så många fina ord redan inför, detta måste betyda att känslan var rätt. Den 19 oktober kom, deltagarna började strömma in, deltagarlistan täcktes av massa x och namnbrickorna försvann en efter en.

Med mycket nerver och stor förväntning kickade vi i gång eventet.

Vi på Proton Finishing öppnade med presentation över vår hållbarhetsresa, hur vi startade, val av fokusområden, framtagning av våra GHG -protokoll, vad som gått snett och vad vi gjorde då.

På lunchen efter vår presentation var det som om det gnistrade av energi vid borden. Konversationerna var höga och hjärtliga,nya bekantskaper knöts. Så många som aldrig träffats innan men som nu satt och diskuterade och inspirerades. Det var ju precis detta vi ville skapa. Ett tillåtande forum där inspirationen flödar och hållbarhet förenklas och tas ner på en nivå man kan relatera till. Och jobba med.

”Kan ni tänka er att komma till vårt företag och berätta mer?” var en av många kommentarer vi fick under lunchen.

Vi alla fick ägna största delen av lunchen till att svara på frågor om vårt arbete, tankesätt och satsning framåt. Det var nog just där som jag fick den feedback som gav mig mer energi än x- antal kaffekoppar av löjligt starkt kaffe som jag hinkat i mig under morgonens tidiga timmar…”Underbart att ni är så transparanta”, ”älskar att ni även visar det som gick fel”, ”jag fick just en väg fram på det problem jag suttit med”, ”kan ni tänka er att komma till vårt företag och berätta mer”. Positiviteten i återkopplingen fullkomligt vibrerade.

Eftermiddagen fortsatte i samma spår, talare efter talare genomförde sina presentationer på ett strålande sätt, svarade på frågor och inspirerade till samtal och efterföljande funderingar.

Vi iakttog deltagarna till och från under dagen och det var underbart att se hur många som satt med penna och papper för att anteckna, ställde frågor eller tydliggjorde sin synpunkt.

Efter allt detta, när vi tackat våra talare för tiden de så generöst ställt upp med, våra deltagare för den viktiga roll de spelat under dagen och kollegorna för den fina insats de gjort. Då var det dags för en snabbundersökning av deltagarnas uppfattning av dagen. En QR-kod och 4 frågor som skulle avgöra om detta varit en succé eller ett magplask.

Redan vid snabbkollen av återkopplingen var det tydligt att ”Hållbara Tillsammans” hade levererat det vi önskade och mer. Så många positiva röster som påtalade värdet av dagen, det var högt över vår förväntan.

När lokalen började tömmas på folk vågar jag nog säga att vi alla andades ut. Sakta men säkert överöstes jag av känslan
– Herregud, vi gjorde det! Dagen gick enligt plan, tekniken höll, ingen trillade av scen och våra deltagare är nöjda. Det gick!

Eller som vår VD uttryckte det
– Om vi kan göra något sådant här stort, tänk vad mer vi kan göra!

För oss på Proton Finishing var detta början på något, något större, något mer…

Det var ju precis detta vi ville skapa. Ett tillåtande forum där inspirationen flödar och hållbarhet förenklas och tas ner på en nivå man kan relatera till.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta oss för att ställa dina frågor och diskutera vilken ytbehandling som uppfyller dina krav och önskemål.

Kontakta oss