Closed for holidays Anderstorp Grand Prixgatan 29-32 Anderstorp Stansgatan 1 28-31 Anderstorp Stansgatan 8 29-32 (open for dispatch w32) Eskilstuna 29-32 (unloading open w32) Forsheda 28-32 Hillerstorp 28-31 Contact us

Med mål att leda ytbehandlings­branschen in i framtiden

Nu kan Proton Finishings kunder få klimatberäkningar på ytbehandlingen av sina produkter. Redovisningen görs på linjenivå, för varje enskild artikel. Jan Strandesjö, som är kvalitets- och miljöchef hos Beslag & Metall, är supernöjd med upplägget. – Det är väldigt roligt att få ta det här steget tillsammans!

Med målet att leda ytbehandlingsbranschen in i framtiden har Proton Finishing under de senaste åren satt upp en rad kaxiga mål. Ett av dem var att bli först med att kunna erbjuda sina kunder klimatberäkningar. Och nu är man där. Från och med nu kan Proton Finishing redovisa klimatavtrycket för alla sina produktionslinjer.

– Vi kan redovisa klimatavtrycket för produkter beroende på vilken linje de har gått i. Allt vi behöver från kunden är information om hur stor yta som har behandlats, berättar Sandra Vatn som är hållbarhetsutvecklare på Proton Finishing.

”Det har varit tufft”

Det låter kanske simpelt, men har krävt en rejäl kraftsamling från alla produktionsenheterna.

– Det är väldigt mycket data som ska grävas fram om våra processer. Första steget var tufft eftersom vi valde att dela in det på linjenivå. Det hade givetvis varit mycket enklare att bara ta fram totalen för hela anläggningen – men kunderna är ju intresserade av just sina produkter. För att skapa kundnytta och klimatnytta var vi tvungna att göra vår hemläxa. Och när all data väl är framme och man har fastställt metoden så går det enkel, säger Sandra Vatn som är noga med att poängtera att arbetet också har stor betydelse för Proton Finishings eget förbättringsarbete.

– Vi har fått ett fantastiskt underlag för vårt eget hållbarhetsarbete med prioriterade åtgärder.

Pionjär inom hållbarhet

För Beslag & Metall i Ekenässjön kom Proton Finishings initiativ som på beställning. Företaget är en av marknadens ledande leverantörer av pressade plåtdetaljer till automotive. Bland kunderna finns bland annat Scania samt Volvo Lastvagnar och Volvo Cars.

– Proton Finishing är vår ytbehandlingspartner vid sidan av vårt eget måleri. Vi har ett eget måleri i Ulricehamn där vi gör de stora volymerna pulverlackering. Proton Finishing hjälper oss med elektrolytisk ytbehandling men även en del målning, berättar Jan Strandesjö som är kvalitets- och hållbarhetschef på Beslag & Metall. I dagsläget nyttjar Beslag & Metall fem av Proton Finishings sex produktionsenheter och Jan Strandesjö ser mycket positivt på att det har gjorts klimatberäkningar för produktionen med en fördelning på linjenivå.

– Beslag& Metall är ett privatägt familjeföretag i tredje generationen och vi har en lång tradition av att utvecklas tillsammans med våra kunder – något som inte minst gäller miljöarbetet. Vi har varit certifierade enligt ISO 14001 i mer än 20 år och vi är vana att bli granskade utifrån hållbarhetskrav. Det innebar att vi var väl förberedda när automotive-industrin började jobba aktivt med hållbarhetsfrågorna, resonerar Jan Strandesjö.

Den stora pressen formligen spottar ut sig avancerade formpressade och stansade detaljer. Om kunden vill har Beslag & Metall kapaciteten att serieproducera i realtid i ett tempo som matchar kundens egen produktion och montering.

Just nu arbetar man intensivt med att öka andelen fossilfria material och att fortsätta resan mot energieffektivisering. På taket sitter förstås solpaneler och i den gigantiska pressen, som faktiskt är en av de största i Europa och värd en utflykt till Ekenässjön bara den, återvinns bromsenergin och förs tillbaka in i systemet.
– Faktum är att när vi körde igång pressen 2015 så märktes det inte i elnätet överhuvudtaget, trots att det är en så energikrävande process. Det beror till stor del på energiåtervinningen och i dag är vi tacksamma för att vi var så framsynta!

”Rasar in frågor”

Han ser Proton Finishings initiativ som ännu en möjlighet att ligga steget före genom ett nära samarbete underleverantörer emellan.

– Just nu rasar det in frågor från våra kunder avseende CO2-utsläpp. Vi har själva gjort ett arbete för att kartlägga klimatpåverkan inom vår egen verksamhet och tycker naturligtvis att det är mycket positivt när våra leverantörer kan göra samma sak. Proton Finishing redovisar sitt klimatavtryck på ett mycket begåvat sätt och vi har fått fin respons från våra kunder. En av dem har faktiskt uttryckt att vi är de första som har kunnat presentera resultatet på det här sättet – vilket förstås är resultatet av ett bra teamwork, säger Jan Strandesjö som menar att ett aktivt hållbarhetsarbete och konkreta resultat, som till exempel klimatberäkningar, har blivit en verklig konkurrensfördel.

– Nyligen vann vi en order från Scania värd 150 miljoner kronor och här har god kvalitet, hög leveransförmåga och ett framgångsrikt hållbarhetsarbete varit avgörande.

Ny offertstandard

Jan Strandesjö poängterar att samarbetet ”underleverantörer emellan” är avgörande inte bara för gemensamma framgångar utan också för branschens utveckling i stort.

– Det är viktigt att hållbarhetsarbetet inte blir en papperstiger utan att man verkligen ser nyttan. Och den nyttan har vi på Beslag & Metall och Proton Finishing lyckats skapa tillsammans. Att jobba hållbart är att skapa en ekonomiskt försvarbar verksamhet. Så fort du kan undvika att förbruka en resurs så har du ju faktiskt sparat pengar, säger Jan Strandesjö och får medhåll av Proton Finishings försäljningschef Anders Olsson.

– Helt ärligt. Det är jätteroligt att vara först på bollen – och att få kundernas uppskattning för det vi har gjort. Även kunder som vi inte jobbar med i dag verkar ha snappat upp det för vi får många positiva reaktioner och nyfikna frågor. Nästa planerade steg blir att redovisa detaljernas klimatavtryck redan i samband med offert, för att ge kunderna ett ännu bättre beslutsunderlag.

Servopressen från Schuler är en av de största i Europa med 2 500 tons presstryck och ett bord som mäter 7 gånger 2,5 meter. Verktygen görs i yttre ställ för extremt snabba byten. Pressen är dessutom mycket energieffektiv då bromsenergin återvinns och skickas tillbaka in i produktionen.

Bandstålet, även kallat coils, är råvaran som Beslag & Metall bearbetar i sina pressar och som i många fall skickas vidare till Proton Finishing för ytbehandling. Just nu driver Beslag & Metall ett intensivt arbete för att hitta fler fossilfria alternativ.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta oss för att ställa dina frågor och diskutera vilken ytbehandling som uppfyller dina krav och önskemål.

Kontakta oss